blog próbabejegyzés1

blog próbabejegyzés1

A Magyar Hidrogéntechnológia Szövetség is ellátogatott Magyarország első zöldhidrogén üzemébe. A Bükkábrányi Energiapark elektrolizáló berendezéseket tartalmazó konténerekben jelenleg szerelik készre és készítik elő tesztüzemelésre azt komplex elektrolizáló rendszert, mely a napelempark túltermelésekor szabályozottan, tisztán zöldáramból állít majd elő hidrogént.

Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség a munkaterület bejárásakor kiemelte, a Bükkábrányi Energiapark fejlesztése azon kevés projekt közé tartozik, ahol valós körülmények között, ipari méretekben állítanak elő hidrogént. A Bükkábrányi zöldhidrogén üzemben szerzett tapasztalatok nem csak a munkafolyamatokban, hanem a zöldhidrogén gyártásának szabályozásában, annak kialakításában is kiemelkedő szerepet kapnak.

Bakos Imre, a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. projektvezetője kiemelte, hogy az időjárásfüggő termelés kiegyensúlyozását célzó zöldhidrogén üzemben jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy az augusztusi tesztüzem zökkenőmentes legyen. A naperőmű által termelt áramot felhasználva az elektrolizáló hidrogénre és oxigénre bontja a vizet. A hidrogént nyomásfokozást követően, palackokban tárolják, az oxigént pedig a légkörbe engedik. A termelési eljárás miatt zöldhidrogénnek nevezett végtermék ráadásul olyan magas minőségű, úgy nevezett „labortiszta”, hogy akár gyógyászati vagy egyéb tudományos célú felhasználásra is alkalmas lesz.

Dr. Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem docense elmondta, ők Szegeden fogják augusztustól tesztelni azt a dinamikus és intelligens irányítástechnikai rendszert, aminek segítségével a folyamat szabályozható, és kereslet-kínálati viszonyokhoz igazítható lesz, vagyis amikor az erőmű amúgy is elektromos áram túltermelésben van, vagy más okból előnytelen az áram közvetlen értékesítése.

A Bükkábrányi Energiapark tulajdonosa a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., mely a Mészáros Csoporthoz tartozó STATUS Energy Magántőkealap leányvállalata. A Bükkábrányi Energiapark a Mészáros Csoport tagjaként kiemelt figyelmet fordít az innovatív megoldásokra. Az elektrolizáló projekten kívül a csoport egyéb érdekeltségeiben is folynak high-tech kísérleti projektek az energia termelése, tárolása, többcélú, hatékony és környezetkímélő felhasználása terén.