Bükkábrány jövője és az oktatás

Bükkábrány jövője és az oktatás

A Bükkábrányi Energiapark nemcsak mérete vagy a megtermelhető zöldhidrogén minősége révén érdemel figyelmet. Amivel igazán beírja be magát a 21. századi Magyarország történelmébe, az a szakmai hozadéka: a napelempark, az elektrolizáló és a palacktöltő technológia meghonosításával kitapossuk az utat a magyar hidrogénipar első nemzedékének szakemberképzéséhez is.

A telep úttörő szerepet vállal abban, hogy kiismerjünk és megoldjunk minden olyan műszaki kihívást, ami egy ilyen prototípus esetén felmerülhet. Ugyanakkor tudományos célokat is szolgál a projekt: cél, hogy megtaláljuk azokat az algoritmusokat, és eszközöket, amikkel a leggazdaságosabban működtethető egy ilyen komplex rendszer.

Várhatóan a rendszer további fejlesztésének első lépése egy akkumulátoros energiatároló berendezés beiktatása – afféle pufferként. Ezzel a 22 megawattos napelemes rendszer pillanatnyi termelési lehetőségeitől függetleníthető az elektrolizáló. Annak elősegítésére, hogy a nappali termelés során fel nem használt, vagy nem értékesített villamos energiát eltárolva a vízbontás napi időtartamát kitolhatóvá tegyék: a nappal megtermelt, alacsony karbonlábnyommal rendelkező villamos energiát, az akkumulátorban tároljuk, majd felhasználva azt, hidrogént állíthatunk elő.

Amennyiben azok a várakozások igaznak bizonyulnak, melyek szerint a következő 5-10 évben a zöldenergia, de a zöldhidrogén ára is drasztikus mértékben csökkenő pályára áll, az ipar gyors fejlődése és a kapacitások akár drámai mértékű felfutása is reális forgatókönyv lehet Magyarország számára. Biztosan számos hidrogéngyártó üzem épül majd az országban, és ez a hidrogénipari szakemberek képzési igényét is jelenti. Bükkábrány nem elsősorban a felsőoktatás, hanem a szakképzés, a középiskolai képzés számára lehet fontos példa az országban: annak tanúbizonyságát adva, hogy vannak és lesznek olyan létesítmények, amikhez szakember fog kelleni. Ahhoz, hogy a hidrogéngazdaság növekedni tudjon hazánkban, sok más mellett szükség lesz egy ilyen szakember-rétegre. Olyanokra, akik ezzel az anyaggal bánni tudnak: akik a hidrogénipar berendezéseit meg tudják tervezni és tudják üzemeltetni. A bővülő gázipari kompetenciára már az ország több intézménye képez szakembereket. A bükkábrányi projektben is szakmai partnerként működő Szegedi Tudományegyetemen a bükkábrányi elektrolizáló kicsinyített mása is működik, hogy a már említett algoritmusokkal való kísérleteket, helyben lefolytathassák.

Bükkábrány, a jelenleg már a célegyenesben járó, majdnem kész ipari üzem a későbbiekben akár látogatási helyszínként is szóba jöhet, persze csak a biztonságos keretek között.